Wie is Tuya Beyers | #weareape #howapeareyou | Blogberichten | ape
Wie is Tuya Beyers | #weareape #howapeareyou

Wie is Tuya Beyers | #weareape #howapeareyou

vrijdag 31 maart 2017

Voor mijn blog van deze week interview ik ape'r Tuya Beyers. Zij werkt al twaalf jaar bij The Oval Office, één van de meest prominente eventbureau’s van Vlaanderen. Samen met enkele anderen zit zij al sinds het prille begin bij House Of ape.

Tijdens ons gesprek vroeg ik mij al snel af waarom ik haar niet eerder had gevraagd, zij had namelijk een heel interessant verhaal te vertellen. In het bijzonder voor een student eventmanagement. Omdat ik zelf zo geïnteresseerd wilde ik van veel zaken ook echt het fijne weten, wat de chronologie van mijn ‘interview’ niet echt ten goede kwam.

Het is daarmee gelukkig niet minder interessant geworden.

Van corporate events …

Als student kwam Tuya als stagiaire bij The Oval Office terecht, dat toen nog onder een andere naam opereerde. We zijn nu dertien jaar later en Tuya werkt nog steeds nauw samen met The Oval Office. ‘Ik ben er eigenlijk altijd blijven plakken. Om de zoveel tijd had ik wel zoiets van: “Zou ik toch niks anders proberen?” Maar ik heb nooit iets gevonden waarvan ik dacht dat het mij dezelfde voldoening zou geven als evenementen.

The Oval Office is eigenlijk een beetje een “360°-bureau”: communicatie, website, digital, PR, evenementen. ‘Dit loopt allemaal een beetje in elkaar. Ik heb heel diverse evenementen gedaan en gemerkt dat mijn liefde toch uitgaat daar naar waar het inhoudelijk kan verteld worden, om daar iets heel fijn van te maken. Iets wat mensen raakt. En dan toch de kriebels gevoeld om iets anders te doen en daar mijn persoonlijke stempel op te plakken.


… naar congrestoerisme

En zo is The House of Congres, een spin-off van The Oval Office, gestart. Een bureau zich toelegt op organisatie van congressen, meetings en conferenties.

‘Wij hebben de missie om daar heel fijne fijne ervaringen van te maken waar mensen veel bijleren, inspiratie opdoen en gemotiveerd geraken, meer kennis opdoen zodat ze die achteraf kunnen verspreiden.’

Met The House of Congres wil Tuya de focus verleggen van het merk naar wat een merk of een bedrijf/associatie nu eigenlijk wil vertellen. De inhoud is eigenlijk het belangrijkste. Dus dat steken we nu in een nieuw kleedje, de synergie tussen het evenentiële DNA van The Oval Office en congresorganisatie.


Tuya’s verhaal houdt hier niet op. Onlangs deed ze mee aan een aanbesteding voor toerisme Vlaanderen, met als doel ook hun focus te verbreden richting congrestoerisme. ‘Tot nu toe was de cultuur er eerder op gericht om enkel wat er naar ons toekomt te faciliteren. Maar daar komt nu dus verandering in, en ik ga mij richten op congressen en conferenties rond chemie, haven, diamant, creatieve economie, dat soort sectoren.’ De komende drie jaar gaat Tuya zich verdiepen in deze sectoren en uitzoeken wat Vlaanderen kan bieden voor dergelijke congressen.


... tot coworking

Tot december 2016 werkte Tuya voltijds bij The Oval Office. Zoals verschillende professionals bij House Of ape, koos Tuya voor een coworking om uit haar natuurlijke habitat te komen. Met een nieuwe omgeving komt ook nieuwe inspiratie, en dat gold ook voor Tuya.

‘ik moest mij echt focussen op een nieuwe markt en niet gewoon de events van The Oval Office te nemen en daar congressen van te maken. Ik wou echt wel naar een nieuwe markt gaan.’

Ondanks dat Tuya dus een vaste uitvalsbasis had, koos ze toch om af en toe ergens anders te werken. ‘Ik besefte dat als ik in hetzelfde kantoor zou blijven zitten dat mij dat te veel en te snel terug in mijn oude patroon zou doen hervallen.

Op de vraag of thuis werken een optie was, schudde ze haar hoofd.

Ik heb ook een gezin, en dan ben je veel te snel met je kinderen bezig. Ik vind het fijn om naar een kantoor te komen, waar je dan ook andere mensen leert kennen die dat je op beroepsvlak maar ook op persoonlijk vlak anders niet zou tegenkomen en eens te horen waar zij mee bezig zijn. Daar heb ik ook al inspiratie uitgehaald.’

‘Aanvankelijk zat ik drie dagen per week in House Of ape, ik hoop dat ik in de toekomst nog steeds één dag per week hier ga kunnen blijven. Ik heb ook al een paar mensen naar hier gelokt onder het mom van vergaderingen, die het op hun beurt ook weer hebben doorgegeven. Ik denk dat Caroliene de juiste mix heeft gevonden van huiselijkheid en moderniteit.’


Over multitasking

‘Ik heb nu alle facetten gedaan, en daarom is overstap naar toerisme Vlaanderen heel interessant. Nu ben ik vooral benieuwd naar het waarom en het hoe . “Wie er achterzit, wie de klanten zijn, waarom en hoe organiseren ze dat juist. Daar kan ik alleen nog maar meer uit leren denk ik.”

De praktische dingen van het organiseren ken ik nu stilaan wel. Bij wijze van spreken terug in de boeken duiken, om die sector te leren kennen, daar heb ik nu ook wel veel zin in.’

Nu moet Tuya het evenwicht zoeken tussen haar nieuwe functie bij toerisme Vlaanderen enerzijds en het opvolgen van The House Of Congres anderzijds. ‘Verder is het nu ook belangrijk om steeds de lijn te trekken tussen beide, ik haal nu immers congressen naar Vlaanderen. Het is immers niet de bedoeling dat wanneer ik een congres binnenhaal, The House of Congres dat ook daadwerkelijk gaat organiseren, vandaar dat ik meer op de achtergrond ga werken.’

De opstart van een gloednieuw spin-off bedrijf combineren met een veeleisende, nieuwe functie lijkt Tuya niet af te schrikken.‘Het is spannend, en we zullen zien hoe ik er binnen een halfjaar tegenover sta’ (lacht) ‘Maar nu heb ik er alleszins heel veel zin in.’


Geschreven door: hendrik Marissen


Hendrik is onze stagiair en vult zijn dagen met zijn portefeuille vergeten en zijn hoofd stoten aan de hangende lampen en bloempotten die onze gezellige coworkingsruimte rijk is. Kom hem en House of ape gerust een bezoekje brengen op de bovenste verdieping van de Grote Hondstraat 44.