✰ Let's figure this out: coworken, leeft het onder de mensen? ✰ // Blogberichten // ape
✰ Let's figure this out: coworken, leeft het onder de mensen? ✰

✰ Let's figure this out: coworken, leeft het onder de mensen? ✰

dinsdag 28 mei 2019

Coworken, wie kent het en waarom zou je het doen? Na mijn stage bij de coworkingspace House of ape zou ik het in ieder geval wel weten ;-) ! But what about you? Ik startte een onderzoek en zocht het helemaal uit.

Weet jij wat coworken is? Wel, wanneer ik begon aan mijn stage bij de coworkingspace House of ape, merkte ik dat veel van mijn vrienden niet goed wisten wat ik juist ging doen. Met andere woorden; het woord ‘coworking’ was voor hen een zo-goed-als-nieuw concept. Het intrigeerde mij en ik wou er meer over weten. Daarom koos ik ervoor om mijn bachelorproef (eindwerk) te maken over de populariteit van coworking en wat de drijfveren zijn om in een coworkingspace aan de slag te gaan. Via een online enquête kwam ik enkele interessante dingen te weten. Antwerpenaren tussen 18 en 35 jaar oud vormden mijn doelgroep voor dit onderzoek (100 respondenten). De enquête leverde volgende 5 interessante bevindingen op. Check it out!


1. Who run the world? Girls! Ongeveer 75 % van mijn respondenten waren vrouwen.

Just so you know: Vooral vrouwelijke studenten vulden de enquête in

2. Goed nieuws: 70 % van de respondenten had al eens gehoord van coworking.

Het concept ‘coworken’ is zich dus stilaan aan het inburgeren in de hoofden van de Antwerpse bevolking. Toch is er nog steeds 30 % van de respondenten nog niet op de hoogte van dit interessante fenomeen. Na deze respondenten uitleg te geven over wat coworken precies is, wou maar liefst 70 % van hen graag coworken.

3. Ongeveer 80 % van de respondenten die reeds aan coworken doet, werkt beter wanneer er mensen in de directe omgeving zijn.

Weet je nog wanneer je student was en je lekker in de bibliotheek ging studeren? Blijkbaar deed je dat niet per se niet voor de stilte maar eerder voor de sociale controle. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat studenten heel bewust omgaan met deze sociale controle en dat ze daarom elkaar opzoeken voor-en tijdens de examenperiodes. Massa-studeren is een echt fenomeen geworden de laatste jaren.

4. Bijna 75 % is ervan overtuigd dat coworken eenzaamheid tegengaat.

Peter Eysermans, een coworker bij House of ape, vertelde me dat hij het steeds alleen zitten grondig beu was na 10 jaar. Hij kwam naar House of ape, en daar zit hij nog steeds.

Voor Peter is werken in een coworkingspace ideaal, omdat je er ook collega’s bijkrijgt die niet echt je collega’s zijn. Wanneer hij nog van thuis uit werkte, vond hij het ook moeilijk om de grens te bewaken tussen effectief werken en gewoon thuis te zijn.

75 % van mijn respondenten was het eens met deze stelling. Wil je nooit eenzaamheid ervaren tijdens je werk? Coworken is dus de boodschap!

5. Zo goed als iedereen is het erover eens; coworken biedt een enorme meerwaarde aan je netwerk.

Maar liefst 88 % van de respondenten was het eens met deze stelling. Het is natuurlijk zo dat, wanneer je aan coworken doet, je steeds omringd wordt door heel diverse professionals. Voor veel coworkers is het een enorm voordeel dat je al die professionals om raad kan vragen en beroep kan doen op hun expertise. Een coworkingspace is een plaats waar mensen komen en gaan, dus je netwerk groeit automatisch mee.

Maybe you should try? :-)

Artikel door: Margot Verfaillie