Webcraft in the picture | Blogberichten | ape
★ Inspirational ape’r of the Month Webcraft ★

★ Inspirational ape’r of the Month Webcraft ★

woensdag 21 maart 2018


Welkom Michiel en Kristof! Omdat jullie allebei naar huis gingen met een award tijdens de Aap van het jaar awards vonden wij het wel gepast om jullie bedrijf Webcraft eens extra in de belangstelling te zetten en dus te bombarderen tot ape’r van de maand. Als het ware nog een prijs erbovenop eigenlijk! Willen jullie voor iedereen die het nog niet weet eens uitleggen wat Webcraft net doet?
Michiel: Wij zijn een webontwikkelingsbedrijf, dus wij maken webapplicaties en web based software toepassingen. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig met een pakket voor een opleidingsbedrijf om hun cursusadministratie van a tot z bij te houden. We hebben ook een pakket voor een evenementenbedrijf die daar hun planning en samenwerkingen met medewerkers in steken. Het voordeel van werken met web based software is dat samenwerkingen binnen bepaalde projecten heel laagdrempelig worden omdat we verschillende mensen specifieke toegang kunnen geven. Bij die evenementensoftware is er bijvoorbeeld een projectleider die toegang heeft tot materialen en budgetten of die planningen kan toevoegen, maar de financieel directeur kan enkel vanuit zijn rol meekijken. Freelancers zien dan weer een ander stukje, en zo kan iedereen binnen zijn vakgebied via dezelfde software aan de slag. Wat we ook doen is een soort tussenstap waarbij we nieuwe software integreren in een bestaand pakket dat tegemoet komt aan de noden van de klant, maar waar nog een aantal uitbreidingen aan toegevoegd moeten worden. Zo bouwden we bijvoorbeeld een platform om boeken te bestellen, maar die betaal- en facturatiesoftware bestaat al dus die integreren we dan. Tot slot zijn we ook technische partner voor sommige bedrijven. Bijvoorbeeld voor een marketingbedrijf dat een heel traject met hun klant heeft waarvan het web een luik is. Die hebben wel mensen in huis die vlot zijn met het ontwerp van een website en contentmanagement. Maar als het echt heel technisch wordt schakelen ze ons in om specifieke challenges op te lossen die niet passen in het content management systeem.


Als we dat zo horen zijn jullie wel van heel wat markten thuis?

Michiel: Wel ik ben intussen al 15 jaar bezig met webontwikkeling dus op den duur kom je heel veel gelijkaardige dingen tegen, altijd een beetje anders want elk project is uniek. Maar je komt zeker dezelfde services, tools of aanpak tegen en daar pik je natuurlijk altijd wat van mee voor het volgende project. En we zitten inderdaad ook wel in redelijk veel verschillende sectoren, dat is leuk want dan krijg je toch een heel breed beeld van wat er allemaal gaande is. We werken onder andere voor een marketingbedrijf, een drukkerij, de opleidingssector, de financiële sector en de evenementensector zoals we net al vertelden.

En zijn er nog andere specifieke sectoren die jullie zouden willen veroveren?

Michiel: (lacht) ja ze zijn allemaal welkom natuurlijk. Maar we zijn nu bezig met dat pakket voor een opleidingsbedrijf en dat zouden we graag verder willen uitrollen naar andere gelijkaardige bedrijven. Dus voor ons is die opleidingssector momenteel een belangrijke omdat we denken dat we daar een meerwaarde kunnen betekenen met ons pakket. Dus als ik wild mag dromen zou ik graag dat pakket verder willen uitbreiden en uitbouwen. Zodat we daar heel veel opleidingsfirma’s mee van dienst kunnen zijn.

Webcraft maakt dus heel veel projecten op maat, komt daar ook de naam Webcraft vandaan, omdat “craften” toch ook in die context zit?

Michiel: Ja inderdaad eigenlijk vat je het goed samen. Bij “craften” denk ik aan iemand die een stiel doet, een vakman, iemand die houdt van zijn tools en die met veel liefde iets creëert uit bepaalde grondstoffen. En dat is wat wij ook willen bereiken: met veel passie ons beroep uitoefenen en inderdaad zaken op maat maken om de klant te helpen.

Mooi! Kristof jij hoort sinds een half jaar bij Webcraft, hoe is het afgelopen half jaar geweest?

Kristof: Heel kort, dat was de kortste maand (verspreekt zich) euh, het kortste half jaar van mijn leven. Het voelt bijna als een maand omdat het heel plezant is en exact wat ik wil doen. Er kwamen ook en paar onverwachte wendingen bij die heel leuk zijn. Dat zijn technische dingen die ons misschien nogal ver leiden. Maar om samen te vatten: er is een heel groot verschil tussen de kennis die je opdoet op school en in de praktijk. Als jeop school iets leert denk je dat je het wel kan, maar dan kom je op de werkvloer en dan merk je: ik kan niks. En alles wat ik nu kan, heb ik eigenlijk geleerd van Michiel, waarvoor ik hem heel dankbaar ben. En we zijn er nog niet want er is nog heel veel te leren, maar dat maakt het ook net zo plezant.

Michiel: Dat geldt even goed voor mij. We zitten in een vakgebied dat heel veel en snel evolueert, elke dag komt er wel iets nieuws op de proppen. Dat is ook het leuke eraan, dat je elke dag moet en mag bijleren. Door die voortdurende en nieuwe evoluties ben je nooit klaar. Dat zeg ik ook aan Kristof, je moet je geen zorgen maken dat je niet alles weet, want daar ga je toch nooit geraken en dat is juist het leuke.

Klinkt inderdaad heel leuk. Maar ook al ben je nooit klaar, waar zou je over een jaar willen staan?

Michiel: Goh, laat ons het zo zeggen, als we er allemaal nog steeds zo veel plezier in hebben als vandaag ben ik tevreden, dat we elke dag kunnen doen wat we graag doen.

Kristof: Misschien met 20 nieuwe werknemers erbij (lacht).

Michiel: (lacht) We zullen zien wat we nodig hebben om dat te kunnen blijven doen, groei is zeker iets waar we niet vies van zijn. Dus als er groei is qua aantal klanten, grootte van projecten of aantal medewerkers dan zien we dat graag komen. Maar het belangrijkste is dat we onze passie en enthousiasme bewaren om dit avontuur aan te gaan.

Wauw in ware ape-stijl een vraag beantwoord, dat is een primeur en dat kan alleen maar de ape’r van het jaar! Onze kernwaarden zijn inderdaad avontuur, passie en enthousiasme. Maar wat zouden die van Webcraft zijn als jullie Webcraft in drie woorden moeten samenvatten?

Kristof: Om te beginnen dat we onze producten met veel liefde maken en dat dat hopelijk ook voelbaar is voor de klant. Dat die op het einde van de rit heel tevreden is met zijn product. Dat vind ik heel belangrijk.

Michiel: Inderdaad, dat klopt. Ik moet daarbij ook aan het woord “behulpzaam” denken, omdat wij onze klanten echt vooruit willen helpen. Ik zoek een woord dat niet zo clichématig is als “klantgericht”, maar we willen wel echt oprecht de klant helpen.

Kristof: Ja, we willen echt een win-win-situatie voor beide partijen.

Michiel: Fun ook wel, we willen het zeker ook leuk houden voor onszelf dat is belangrijk. En inderdaad liefde voor het vak.

Dus Fun, liefde voor het vak en klantgericht mooie waarden om vanuit te vertrekken! Op welke projecten zijn jullie het meest trots?

Kristof: Ik heb nu aan heel wat projecten meegewerkt, maar het documentenplatform dat ik maakte voor de financiele sector beschouw ik echt als mijn baby’tje. Daar ben ik wel trots op. Omdat dat een groot project was, de noden heel specifiek waren en het om een sector ging waarin het om grote investeringen en dus veel geld ging. Daardoor was ik ook een beetje zenuwachtig want als er iets verkeerd ging, zouden de gevolgen heel groot zijn. Maar dat was niet zo dus daar was ik heel blij om. Een boost voor mijn zelfvertrouwen. Maar ik vind het ook heel plezant om samen met Michiel aan dezelfde projecten te werken.

Michiel: En nu ik nog zeker? Niet gemakkelijk om te kiezen uit 15 jaar (lacht). Misschien toch eentje waar ik samen met Kristof aan werkte voor de evenementensector. Dat was een project dat we niet zelf gestart zijn, het was opgestart door een andere technische partij die daarmee gestopt was. Toen kwamen wij in the picture om het over te nemen, wat niet evident is. Maar dat hebben we met succes kunnen doen en ondertussen zijn we bijna klaar met de fundamenten van dat project te vernieuwen en hebben we het naar een nieuw niveau gebracht. Kristof heeft daar veel tijd en energie in gestoken en dat heeft heel wat opgeleverd dus ik denk dat we daar best wel trots op mogen zijn. Dat we die niet zo evidente uitdaging tot een goed einde hebben gebracht en nu een heel goede basis hebben om daar nog jaren mee door te gaan.

Dat geeft inderdaad vast veel voldoening, chapeau! Laatste vraag als uitsmijter: Waarom matchen Webcraft en House of ape zo goed volgens jullie?

Michiel: Wel ik denk dat onze waarden goed matchen, wij doen ons vak ook met veel passie en enthousiasme. En ik zit hier graag omdat we er gratis een heleboel colllega’s bij krijgen waarmee we wel eens een grapje kunnen maken, waartegen we ons gedacht kunnen zeggen of met wie we gezellig kunnen kletsen bij de lunch. Soms wisselen we ook tips uit of verwijzen we een specifieke vraag door naar elkaar, dat is in het verleden zeker al gebeurd. Verder is het een heel aangenaam kader om in te werken. Het is een goede mix tussen huiselijke gezelligheid en een professionele sfeer.

Kristof: Ja inderdaad, de coworkers die erbij komen zorgen ervoor dat wij als klein bedrijf van twee personen toch ook grotere bedrijfsdingen kunnen doen zoals de Ape awards, de MOOTS-lunch of de Monkey Morning Sessions.

Fijn om te horen, bedankt voor dit interview en nog heel veel succes met alle avonturen die Webcraft ongetwijfeld zal beleven!Wil je nog meer weten over Webcraft of graag met hen in zee gaan?

>>> Bezoek zeker eens hun website of kom ze opzoeken op hun kantoor @ House of ape <<<Geschreven door: Jasmien Heyman