★ Inspirational ape’r of the Month theMatchBox ★ | Blogberichten | ape
★ Inspirational ape’r of the Month theMatchBox ★

★ Inspirational ape’r of the Month theMatchBox ★

donderdag 17 mei 2018

In juni staat theMatchBox in de schijnwerpers! Enerzijds omdat ze al door veel van hun collega-coworkers verkozen worden, anderzijds omdat Team ape hen fantastisch vindt en hen met dit interview graag nog een extra duwtje in de rug willen geven. Joeri, de immer goedlachse en gezellige founding father stond ons met veel enthousiasme – hij werd immers genomineerd en verkozen tot meest enthousiaste ape’r van het jaar – te woord en maakte ons wegwijs in de wereld van en achter theMatchbox.Welkom Joeri! Wat doet theMatchBox net en wat is jullie geschiedenis?

Wat wij doen is altijd een uitdaging om uit te leggen (lacht). In de drie jaar dat we bestaan blijft dat de vraag: hoe krijgen we dat direct uitgelegd? Concreet maken wij zoekmachines, intelligente zoekmachines op maat, dat is onze tagline. Je kan dat een beetje vergelijken met wat Google doet, zonder dat wij door het internet gaan zoeken. Wij gaan voor tekstgegevens die de klant zelf heeft zoekmachines maken waarbij we zo ver kunnen gaan als we willen om daar intelligentie aan toe te voegen. Dat is begonnen met taal: verschillende creaties die mensen met taal kunnen maken kunnen opvangen. Zeg je bijvoorbeeld “helpdeskmedewerker” of “medewerker helpdesk”. Al die formuleringen moeten we kunnen vinden. Net zoals typfouten, mannelijk of vrouwelijk … alle variaties moeten we kunnen vinden. Ondertussen doen we er nog andere dingen bij om alle gegevens nog meer te begrijpen. Als het bijvoorbeeld concreet gaat over vacatures, gaan we achterhalen in welk domein een vacature voorkomt. Bijvoorbeeld iemand die en architect zoekt in het domein ICT, dat is een andere architect dan in het domein bouw. Zo halen we er nog zaken bij om zo nauwkeurig mogelijke resultaten te krijgen.

En was dat al een passie of hoe is theMatchBox eigenlijk ontstaan?

Ik werk eigenlijk al sinds ongeveer 2000 in de sector van zoekmachines, eerst met merknamen, nadien vacatures en cv’s en dan in 2012 of 2013 was ik niet meer tevreden in het bedrijf waar ik toen werkte. Vooral omdat er nogal veel overselling was en op een bepaald moment besliste ik mijn ontslag in te dienen. Daarna dacht ik wel even “oei wat ga ik nu doen”, maar omdat ik zo gespecialiseerd was in het maken van zoekmachines en alles wat daarrond hangt wilde ik dat niet zomaar weggooien. En vermits er niet zo veel jobs voorhanden waren in dat domein en omdat ik toevallig vrij snel een eerste klant had, ben ik gewoon zelf begonnen.

Hoe ging dat dan met die eerste klant?

Dat was eigenlijk een klant van het bedrijf waar ik daarvoor voor werkte, maar die was niet tevreden en wilde daar echt weg. Toen heb ik die opgebeld en heb ik gezegd: jij hebt een probleem en ik heb een probleem. En samen werd dat een oplossing en ben ik bij hen gestart zodat zij verder konden. Zij zijn nog steeds klant trouwens. Nadien is het vrij snel gegroeid en omdat ik op het vlak van taalkunde zelf niet genoeg onderlegd ben, heb ik iemand gezocht die risico durfde nemen en daar zin in had en zo kwam ik uit bij Leen. Die ik nog kende van een interim-job bij mijn vorige job en die bovendien ook nog kon programmeren, wat voor een taalkundige vrij uitzonderlijk is (lacht). En die combinatie is goud waard. We hebben eerst een aantal maanden samengewerkt en omdat dat goed ging hebben we daarna een vennootschap opgericht en zijn we allebei aandeelhouder. Leen is echt verantwoordelijk voor het taalkundige en ik voor het ICT-stuk.

Fijn, iedereen zijn eigen afdeling eigenlijk. En wat moet iedereen zeker weten over jou en Leen of de mensen achter theMatchBox?

Goh, niet gemakkelijk … Maar wat ik over het algemeen wel kan vertellen is dat er zowel bij mij als bij Leen heel veel passie in zit om het vol te houden, anders zouden we het niet al drie jaar kunnen doen op deze manier. En dat we allebei ook wel heel perfectionistisch zijn, we willen het allebei echt zeer goed doen. Dat was ook de drive waarom ik gestart ben: ik vond de kwaliteit die we leverden bij mijn vorige werkgever niet genoeg en daarom ben ik zelf begonnen. Dat gaat natuurlijk meer over ons dan over het bedrijf theMatchBox, maar ja, wij zijn theMatchBox.

Inderdaad, zonder jullie geen theMatchBox! Van waar komt die naam eigenlijk?

Wel die heb ik hier vlakbij op café bedacht, ik denk bij café Den Draak met een vriendin. We hebben drie uur op café gezeten en na een uur of twee hadden we het. Het moest te maken hebben met matching en searching, matching is eigenlijk een geavanceerde vorm van zoeken en dat moest echt wel duidelijk in de naam zitten. Sommige mensen vinden het wel verwarrend dat we veel spreken over “searchen” terwijl het theMatchBox heet.

Maar je kan pas matchen als je gezocht hebt?

Matchen gaat eigenlijk meer om profielen matchen en zien hoe goed die bij elkaar passen. Je ziet bijvoorbeeld een vacature en een cv en je gaat kijken welke het best en in beide richtingen bij elkaar passen. Dus dat is een geavanceerde manier van searchen. We gaan wel meer inzetten op matchen, maar dat duurt allemaal wat langer. We heten dus eigenlijk al lang theMatchBox, maar misschien zou het de TheSearchbox moeten zijn (lacht).

Wij vinden theMatchBox wel echt een topnaam!

Bedankt, we hebben wel altijd last met het lidwoord: mensen laten dat vallen of schrijven het apart, wat ik nog wel oké vind. Maar we worden heel vaak als “Matchbox” herkend. Dan is het niet meer juist en die naam mochten we ook niet registreren want die zal waarschijnlijk wel al in gebruik zijn door een bepaald speelgoedautobedrijfje … (lacht). En we wilden ook echt we theMatchBox in de zin van “het is daar dat je moet zijn”, the place to be eigenlijk.

Wat is de grootste kwaliteit van theMatchBox?

Ik denk dat wij heel creatief zijn in oplossingen vinden. Bij gelijk welke vraag denken wij “ah ja, dat kunnen we zo doen”. In die zin zijn wij ook heel flexibel, dat is misschien ook wel eigen aan kleine bedrijfjes, maar wij kunnen vrij snel met wat we nu hebben een andere richting uit en snel tot een goed resultaat komen. Dus ik denk dat onze snelheid en flexibiliteit onze troeven zijn.

Zouden jullie graag nog wat groeien?

Jazeker! Met twee is het eigenlijk niet te doen. Onze inkomsten komen nu ook voort uit consultancy omdat we nog niet voldoende verdienen op licenties en dat vertraagt dan weer de ontwikkeling. Dat is een beetje de vicieuze cirkel waarin we zitten: doordat we consultancy doen verdienen we genoeg om rond te komen maar loopt onze productontwikkeling achter waardoor we dat niet kunnen verkopen. Om die reden zitten we nu in een investeringstraject, dat hopelijk eind mei finaal zal landen en dan zullen er hopelijk een aantal mensen bij komen.

Een aantal, flink groeien dus?

Ja, naargelang van wat de investeerders van plan zijn willen we toch groeien tot maximum een zevental. En die zouden dan ook allemaal gefocust zijn op ons product en niet langer op consultancy. Het zijn twee investeerders die ook een stuk sales op zich nemen en daar dan een stuk marge op pakken, dus dat stuk sales komt niet op onze schouders. Zo zijn we met vier tot zeven mensen die de productontwikkeling op zich nemen. Dus dat zou een enorme boost zijn.

En op welke termijn zou dat dan gebeuren?

Wel, hopelijk eind mei. Als de deal rond is beginnen we te zoeken.

Wauw proficiat! Dus het kan snel gaan, als ik je vraag waar wil je over een jaar staan dan …

Dan zeg ik: dan wil ik met zeven zijn. En hopelijk ook al wat inkomsten uit licenties hebben. En zelf misschien iets minder werken, want nu is het wel belachelijk veel. Ik denk dat ik in werkmaanden ongeveer dertien maanden per jaar werk, terwijl je natuurlijk een maand verlof hebt en normaal dus maar elf maanden werkt. Dus dat moet echt veranderen en dat gaat hopelijk binnenkort lukken.

Spannend, wij duimen! Op welk project van de afgelopen drie jaar ben je het meest trots?

Wel als ik er een moet kiezen is het toch het verschil dat we bij VDAB hebben kunnen maken. Eigenlijk gewoon zeggen: “kijk, jullie vinden dit niet” en dan aankomen met een demo en zeggen “kijk, als je dit ertussen steekt heb je veel meer volledige resultaten”. En ook het feit dat dat daar nu drie jaar draait zonder problemen is wel tof.

En als je zelf een droomproject mag verzinnen, wat zou dat dan zijn?

Eigenlijk wat nu in de pijpleiding zit bij een van onze klanten, meer het matchen, is echt een droomproject. En het is ook de bedoeling dat dat rond geraakt, het is gewoon een kwestie van tijd: hoe snel kunnen zij gaan en hoe snel kunnen wij gaan. Maar dat, het matchen van cv’s en vacatures meer bepaald, wil ik echt heel graag doen.

Daar komt die passie weer helemaal naar boven, een kernwaarde die jullie gemeen hebben met ape. Wat zijn de andere kernwaarden van theMatchBox eigenlijk?

Wij hebben dat ooit wel opgelijst, maar ik weet niet of ik ze nu allemaal kan opnoemen… We gaan er in principe altijd vanuit dat je alles kan maken. Ook iets wat we belangrijk vinden is dat we eerlijk zijn naar klanten toe, met de voeten op de grond zeggen wat we kunnen en wat niet, dus transparantie en geen overselling. Kwaliteit is ook heel belangrijk, we willen het echt goed maken. Altijd respect hebben voor je klanten en de werknemers van je klanten. Er zijn er vast nog wat, maar ze komen niet meteen terug … Ook wel dat iedereen zijn gedacht moet kunnen zeggen. We zijn nu maar met twee, maar er mag niemand schrik hebben om iets te zeggen.

Mooi en inspirerend! Wat is nog een laatste wijsheid die je aan onze lezers wil meegeven?

(Denkt even na) Gewoon durven doen. Niet te rap ophouden. Meestal is er voor elk stukje miserie dat je tegenkomt wel een oplossing.

Bedankt voor deze wijze uitsmijter en heel veel succes met al jullie groeiplannen!

Wil je theMatchbox graag eens face to face ontmoeten of ben je geïnteresseerd om te ontdekken wat zij voor jou kunnen betekenen?

>>> Bezoek dan zeker hun website of spring eens binnen op hun kantoor @ House of ape! <<<

Geschreven door: Jasmien Heyman