★ Inspirational ape’r of the Month Shana ★ | Blogberichten | ape
★ Inspirational ape’r of the Month Shana ★

★ Inspirational ape’r of the Month Shana ★

dinsdag 16 januari 2018

Shana Cornelis – naturelover van de bovenste plank, coach en founder van Wanderwood en ape'r in hart en nieren – staat deze maand extra in de spotlights. We interviewden Shana over haar terug- en vooruitblik op 2018 en haar nieuwste workshop over doelen stellen. Lees snel verder voor haar stimulerende adviezen en inzichten!
Shana, laat ons beginnen bij het begin: Wie is Shana en wat is Wanderwood?

Het belangrijkste om te weten over mij en Wanderwood is dat ik een heel parcours heb afgelegd. Ik heb altijd al gevoeld dat ik heel graag iets voor mezelf wilde gaan doen, maar ik wist voor Wanderwood niet goed wat. Doorheen de jaren volgde ik mijn gevoel en stelde ik mezelf altijd opnieuw de vraag: ‘wat wil ik voor mezelf?’.

Zo trok ik na mijn studies een jaar naar Barcelona. Daarna probeerde ik al als freelancer aan de slag te gaan, maar dat was te vroeg en dan kwam ik in marketing en communicatie terecht. In een heel tof bedrijf waar ik veel leerde, maar daar bereikte ik na enkele jaren een plafond en voelde ik ‘nu is het de moment om te gaan’. Ik gaf mijn ontslag, had nog geen andere job en ging een jaartje wanderen: veel gereisd, met veel mensen gebabbeld, een maand bij een start-up gewerkt … Echt de tijd genomen om uit te zoeken wat ik wilde. Onderweg leer je overal wel iets. Ik ben overtuigd dat je dingen moet durven doen en ervaren om te beseffen of het dat is of niet. Ik zeg altijd: ‘Het ergste wat je kan doen, is een kans die voorbijkomt niet nemen’.

Na heel dat parcours schreef ik me in voor een coachopleiding en toen ik daar binnenstapte voelde dat echt als thuiskomen. Die mensen, die sfeer … heel het plaatje klopte! Vandaaruit is alles beginnen stromen. Na een jaar werken bij een ander coachingbedrijf in combinatie met de opleiding en Wanderwood in bijberoep, ben ik gesprongen en volledig zelfstandige geworden.


En ondertussen wordt Wanderwood bijna drie, proficiat! Hoe zou je die drie jaren beschrijven?

Bedankt! Ja dat is zot natuurlijk, goh in enkele woorden … ‘Avontuurlijk’ en ‘groei’ zijn woorden die in me opkomen. En ook zeker ‘stap voor stap’. Ik had toen niet kunnen bedenken wat ik vandaag zou zijn. Ik had wel een visie en een idee, ik heb toen ook de naam Wanderwoord gekozen, mijn logo intuïtief getekend, maar ik wist toen niet dat ik coachings in de bossen zou doen.


Wat betekent natuur voor jou?

Natuur heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Ik groeide op in Limburg in het groen, waar ik veel tijd doorbracht met mijn broers in de bossen. Voor mij gaat alles terug naar de natuur. Dat zeg ik ook bij Wanderwood: je moet terugkomen bij je eigen natuur. Wij zijn zelf natuur en hoe dichter je bij je eigen natuur komt, hoe dichter je bij je eigen missie bent. Bij mezelf en Wanderwood sta ik steeds dichter bij mijn natuur: ik doe alleen nog coachings met ondernemers in de natuur.

Via de natuur wil ik ondernemers ondersteunen en persoonlijk laten groeien. Want ik geloof dat als je persoonlijk groeit, je zaak ook met je meegroeit. Je kan nog zo’n goede hard skills hebben, als je niet groeit in jezelf kan je zaak ook niet groeien. Als iemand me zegt ‘ik ben zelfstandige in bijberoep en wil eigenlijk volledig zelfstandige worden, maar ik voel weerstand’. Dan vraag ik: ‘toon me dat dan eens, hier in de natuur’. Dan wijst die persoon bijvoorbeeld een boomstronk aan en dan ga ik daarrond coachen. Dat is heel intuïtief, krachtig en fysiek en het vraagt ook een zekere openheid en overgave van mijn klanten. Maar ik bereik er veel meer mee dan als ik enkel vraagstelling toepas. Dat doe ik ook, maar in de natuur ga ik veel dieper.


De workshop die je 29 januari geeft over intenties en doelen stellen voor het nieuwe jaar gaat ook zo in zijn werk. Wat ga je net doen tijdens die workshop?

Ik wil enkele ondernemers bij elkaar brengen om samen intenties te stellen voor dit jaar. De intenties die we samen gaan stellen beschouw ik als richtingen die je dit jaar met je zelf kan opgaan. Ik wil dat iedereen drie doelen stelt, zowel voor het leven als professioneel. Drie is niet te veel zodat er nog ruimte is voor het leven om daarrond te schuiven. Ik geloof heel erg dat doelen stellen werkt, maar ik geloof ook dat het leven loopt zoals het loopt. Door de gestelde doelen te delen, worden ze concreter en krijgen ze een andere energie.

Om doelen waar te maken is mijn ultieme tip: zo klein mogelijk, zo haalbaar mogelijk. Het zou iets moeten zijn dat je zelfs op je slechtste dag nog zou kunnen doen. Stel dat je zegt ik wil weer gaan sporten, leg dan een doel vast dat haalbaar is en dat je ook kan volhouden als het wat minder met je gaat. Als je bijvoorbeeld afspreekt met jezelf ‘ik ga een uur per week sporten’, en je haalt dat, dan kan je tevreden zijn met jezelf. En ook niet vergeten te wanderen [staat recht], ik weet nu, ‘ik moet dit stapje naar rechts zetten, dan sta ik hier en dan wil ik naar daar’. En door kleine stappen te zetten denk ik ‘aha, ik kan ook daarheen’ naar een plek waar ik eerst niet aan dacht, maar die ik nu zie door die kleine stappen te nemen. Wat je nu niet ziet, zie je binnen een maand misschien wel en het belangrijkste is dat je in beweging blijft. Kleine stappen maken je ook wendbaarder. Op die manier wil ik het aanpakken tijdens de workshop: echt stappen zetten in het bos. Want ik wil dat het fysiek is, niet ‘ga zitten en schrijf op’, ik wil dat ze het mij tonen.

Ik werk nooit met een te strakke voorbereiding omdat ik werk met wat er op dat moment leeft in de groep. Dan voel ik wat we kunnen doen en doe ik het ook zo. Zo doe je altijd wat nodig is. Op voorhand weet ik niet wat dat is, voor mij is een coaching ook altijd een sprong in het onbekende. We springen er samen in en ik weet niet hoe en wat er concreet uit zal komen, maar dat er iets concreets uitkomt weet ik heel zeker.


Mooi en inspirerend! Wat inspireert jou eigenlijk?

De grootste inspiratie komt vaak uit mezelf. Als ik alleen in een bos sta, komen de antwoorden. Dus opnieuw de natuur en ook wel de Native Americans, ik geloof echt in back to basics.

Daarnaast inspireren echt authentieke mensen mij, mensen die volledig zichzelf zijn en vrede hebben met hun goede en slechte kanten. Mensen die vanuit hun authenticiteit bijdragen aan de wereld. Zo is er bijvoorbeeld een Amerikaanse businesscoach Marie Forleo en die is zo puur en authentiek ook al heeft ze een heel groot bedrijf.

Dat wil ik ook doen op mijn manier. Mijn doel dit jaar is om een deel van wat ik verdien terug in de natuur te investeren. Ik wil op zoek gaan naar start-ups of jonge ondernemingen die bijvoorbeeld bomen planten. Zo draag ik bij op een manier die bij mij past.


Klinkt als een heel goed voornemen! En waar wil jij graag staan over drie jaar?

Waar exact weet ik niet, maar ik weet wel wat ik wil voor de toekomst en dat is een fysiek Wanderwood. Een plek, een bos waar ik mensen kan coachen. Echt een nieuwe plek waar mensen niet meer herinnerd worden aan thuis of het werk en helemaal in contact met de natuur komen. Misschien ook met een meer en invloeden van Native Americans zoals een joert.


Klinkt zalig, wij kijken ernaar uit!


Geïnteresseerd in de workshop 29 januari of een coaching bij Shana?

>>> Discover and start wandering here: http://wanderwood.be/ <<<