★ Inspirational ape’r of the Month EyeOnText ★ | Blogberichten | ape
★ Inspirational ape’r of the Month EyeOnText ★

★ Inspirational ape’r of the Month EyeOnText ★

vrijdag 20 april 2018


In de maand mei is EyeOnText ape’r van de maand! We zetten hen in de spotlights omdat ze een jaar zijn geworden, omdat ze groeien en omdat ze simpelweg de sympathiekste groep text miners van House of ape en Antwerpen en verre omstreken zijn. De immer enthousiaste en goedgeluimde Peter en Carolina, de allerliefste linguïst en Spaanse die we ooit mochten ontmoeten, vertelden ons met veel plezier alles wat wij moeten weten over EyeOnText.
Welkom EyeOnText en proficiat! Jullie zijn verkozen tot ape’r van de maand mei! Om te beginnen zijn onze lezers natuurlijk razend benieuwd naar wat jullie net doen?

Peter: EyeOnText maakt software om uit teksten op een heel pragmatische en flexibele manier snel relevante en bruikbare informatie te halen. Omdat tekst overal en in alle talen voorkomt, kan dat echt vanalles en nog wat zijn. Vaak gaat het om iets dat aanvankelijk in tekst uitgeschreven is en waarvan het achteraf nuttig blijkt om het toch beter te gaan structureren. Met onze software kunnen we die ongestructureerde teksten omzetten in meer gestructureerde informatie. Bijvoorbeeld informatie van financiële aard of gezondheidszorg, ook alles wat er gebeurt in het nieuws of sociale media-uitingen. Dat is heel waardevolle inhoud en als je daaruit iets kan puren dat zakelijk van belang zal zijn, is dat geld waard.

Klinkt als een interessante business, maar die kwam er niet van gisteren op vandaag. Wat is eigenlijk de geschiedenis van EyeOnText?

Peter: Officieel bestaan we nu pas een jaar, van eind maart begin april dus we moeten dat jubileum nog eens vieren. We zijn geïncorporeerd in een bedrijfje Tirsys – Text Information Retrieval Systems – het kind moest een naam hebben (lacht). Dat was eigenlijk de voorloper van EyeOnText. Na onze eerste klanten zijn we in contact gekomen met een Zweeds bedrijf en die heten EyeOnID Group. Zij doen proactieve identiteitsbescherming in cyberspace. En zij gebruiken onze textminigmodules nu om heel snel en gericht informatie terug te kunnen vinden met betrekking tot persoonsgegevens zoals gebruikersnamen, paswoorden, kredietkaartnummers … Allerlei informatie van persoonlijke aard of van financiële aard die wordt aangeboden op illegale markten vindt EyeOnID terug met onze software. Dus EyeOnID is onze broodheer. Dankzij hen is het mogelijk om te groeien en in nieuwe markten zoals healthcare, financiën, media, security … onze eigen business te blijven ontwikkelen.

Maar eigenlijk bestaan jullie al langer dan een jaar?

Peter: Ja toch wel, eigenlijk zijn ze in Antwerpen al een dertigtal jaren met taaltechnologie, grammatica- en spellingcontrole software, met text retrievval en mining bezig. Dat komt niet uit de lucht vallen en EyeOnText is een verderzetting van die activiteit.

Op welk project zijn jullie tot hiertoe het meest trots?

Peter: Onze claim to fame is dat we snel en flexibel zijn. En we begeven ons veel in het deep en dark web, maar ook van dirty data zijn we niet vies. Dat is tekst die via OCR gedigitaliseerd is of spraak die omgezet is naar tekst. Daar kunnen wij heel goed mee omgaan. We zijn er zelf verbaasd over hoe goed onze resultaten zijn op dirty data. Ik weet niet of we daar trots op moeten zijn, het is een beetje het vuile werk. De dingen die anderen niet mogelijk achten, daar komen ze mee bij ons omdat ze hebben gehoord dat wij dat wel kunnen.

Wauw EyeOnText maakt dus het onmogelijke mogelijk!

Peter: Ja veel hangt ook wel af van de kwaliteit van de data, maar we zijn wel in staat om de meeste fouten recht te trekken en het dus mogelijk te maken. Maar helemaal trots zijn we daar niet op, het is een job that needs to be done, maar niet de job van ons leven. En het brengt wel geld in het laatje. In technische zin zijn we er trots op maar met onze software kan je eigenlijk nog veel interessantere dingen doen dan dirty data. We zien bijvoorbeeld meer potentieel bij rijkere inhoud zoals de media. Daar kunnen we veel verder gaan dan de mechanische omzetting van tekst.

Dus als je een droomproject zou moeten bedenken zou dat in de media zijn?

Peter: Ja, in de media of in de publieke veiligheid: counter terrorism, criminaliteitsbestrijding of bescherming van reputatie en imago. Dat is in de huidige samenleving heel belangrijk. We willen aan de slag gaan met rijke inhoud. Enfin, op dit moment zien we ook veel beweging in de juridische en financiële sector.Daar worden veel dingen ingewikkeld geformuleerd en al die inhouden zijn moeilijk te managen, maar we zien dat er in die sectoren een hele evolutie is waarbij taaltechnologie ingezet kan worden. Maar zoals we al zeiden: taal komt overal en in alle vormen voor. Dat maakt ons zeer ruim inzetbaar.

We horen ook wel idealisme in wat jullie willen doen: reputatiebeschermingen criminaliteitsbestrijding. Klinkt als een mooie waarde, maar wat zijn eigenlijk de kernwaarden van EyeOnText?

Peter: Ik denk dat die nauw aansluiten bij ape. We hebben heel wat ervaring in taaltechnologie en we hebben gemerkt dat we in dat vakgebied verder moeten. Op basis van die ervaring vermijden we fouten. Dus een kernwaarde is zeker ervaring en daarbij geloven in je passie, dat komt dus overeen met ape. Onze passie is taaltechnologie dus waarom zouden we iets anders doen? En ondanks tegenslagen blijven we geloven dat we daarin een rol moeten blijven spelen, omdat we ervaring hebben, omdat het onze passie is, omdat we merken dat er vraag naar is. Doorzettingsvermogen is ook wel een stukje van ons, het idee van “schoenmaker blijf bij uw leest”. En de bedoeling is dat we dit met veel plezier verder kunnen blijven doen tot aan ons pensioen.

Carolina: Nog een waarde van ons is dat we respect hebben voor alle persoonlijke gegevens waarmee we werken en dus ethically correct zijn.

Hoe komt het dat EyeOnText en House of ape zo goed matchen?

Peter: Het is een verademing om in een netwerk van jonge startende ondernemingen te werken. Je legt hier gemakkelijk persoonlijke en ook zakelijke contacten. Het is een aangename sfeer, zeker als je uit het grotere bedrijfsleven komt dat zoveel meer interne politiek en administratie heeft.

En hebben jullie al inspiratie gehaald uit House of ape?

Peter: Ja wij werken bijvoorbeeld voor Teal for Teal en die waren hier al aan het vergaderen en zo hebben wij ze leren kennen. We kenden ze ook al wel een beetje, maar doordat ze hier zaten kregen we meer contact.

Waar willen jullie over tien jaar staan?

Carolina: We willen dan nog groter zijn, zodat we allemaal nog meer flexibiliteit krijgen, misschien parttime kunnen werken, zodat we zelf kunnen kiezen hoeveel we werken. En misschien ook niet geografisch gebonden meer werken … maar van op het strand in Spanje (lacht).

Peter: We willen gewoonweg verder bouwen en groeien op een organische manier, niet groeien om te groeien.

Carolina: En het moet vooral fun blijven!

Peter: Ja het moet gewoon leuk blijven en we willen projecten doen waarin we onze software optimaal kunnen inzetten zodat het interessant blijft. Maar vooral dat het leuk blijft met de collega’s en toekomstige collega’s. En we hopen ook dat de technologie zo ver verspreid zal zijn en dat er een groot netwerk van gebruikers zal zijn die regeltjes kunnen schrijven voor onze software. Dus dat elke taalkundige met onze software overweg zal kunnen.

Klinkt als mooie en vooral leuke vooruitzichten, keep on doing what you do EyeOnText en bedankt voor dit interview!Enthousiast om EyeOnText eens te ontmoeten of benieuwd om meer in detail te ontdekken wat ze voor jou kunnen doen?

>>> Bezoek zeker eens hun website of spring eens binnen op hun kantoor @ House of ape! <<<


Geschreven door: Jasmien Heyman