How not to get things done! | Blogberichten | ape
How not to get things done!

How not to get things done!

donderdag 09 maart 2017

Mijn vijfde stageweek bij ape zit er zo goed als op. Tussen alle fijne babbeltjes aan het koffieapparaat, uitlopende lunches en de onverwachte yogasessies (in het midden van de zaal) was ik compleet vergeten dat ik tegen 6 uur vanavond nog twee volledig uitgeschreven blogposts moet opleveren. Een netjes gelayoute titel op een voor de rest blanco Worddocument en het bevredigingscentrum in mijn brein vindt dat het weer tijd is voor een halfuur Youtube-filmpjes kijken en door Facebook scrollen.

Lees: “how not get things done!”

Ik zucht even en onderneem een moedige poging om een spitsvondig grapje in mijn introductie te verwerken. Zonder succes. Heel de week heb ik mijn schrijven uitgesteld in afwachting van een vlaag van inspiratie. Ik ben eraan voor de moeite. Nog een excursie richting koffieapparaat dan maar! Vrienden en familie wijzen me er nu en dan op dat ik nogal pessimistisch in het leven sta. Wel, wat werkverzuim betreft ben ik anders verrassend optimistisch!

Ik ben absoluut niet de enige die aan uitstelgedrag lijd, zo blijkt. Mijn coworkers hadden er ook het een en ander over te zeggen. Even kaderen voor diegenen die mijn blog voor het eerst lezen: ik ben student eventmanagement, loop stage bij House of Ape en organiseer enkele kleine events voor onze ‘Apers’. Eén daarvan vond gisteren plaats en draagt de naam “Hoe-doe-jij-dat-nu”-lunch, wat zoveel wil zeggen als een brainstormlunch waarbij werktopics worden bediscussieerd met als kernvraag: “Hoe doe jij dat nu?”.

Wat volgt is een kort relaas van deze sessie:

Een tiental mensen hebben zich in de vergaderzaal verzameld voor de “HDJND”. Ik geef mezelf een imaginair schouderklopje voor de opkomst.

Als topic tackelen we time management, laagdrempelig, niet te technisch en perfect te combineren met een stokbrood avocado, tomaat en mozarella.

“Ik heb last van procrastineerdrang”, oppert Nicolas (die deze week nog zijn eigen blogartikel krijgt, n.v.d.r.) met volle mond. Er volgt gelach, niet alleen van de rest van de groep enthousiastelingen, maar ook van mij. De lach van herkenning, het type lach dat opkomt wanneer we merken dat bepaalde gevoelens of gedragingen universeel zijn.

procrastineren werkw.Afbreekpatroon: pro - cras - ti - ne - ren Herkomst: «Latijn op de lange baan schuiven, uitstellen Voorbeeld: `Sommige studenten procrastineren hun taken dusdanig dat zij nooit zullen afstuderen.

Iedereen schijnt zijn eigen, persoonlijke strijd te voeren met de verlokkingen van uitstelgedrag. Youtube en Facebook checken, tal van kleinere projectjes starten en niets afwerken of continu afgeleid zijn door e-mail. Het is schering en inslag voor velen. Oplossingen worden aangereikt en ervaringen gedeeld, en de sfeer is uitgelaten.

Ondertussen breng ik alle ideeën samen in een mindmap op een white board. Klungelig, ongestructureerd, en net te laat beseffend dat lichtgroen en geel misschien niet de beste kleuren zijn om mee op een white board te pennen.

Lijstjes maken, taken opsplitsen in deeltaken, mastermind sessies met coworkers bij wijze van ‘sociale druk creëren’, … Terwijl ik het schrift opnieuw probeerde uit te vinden werd er efficiënt gebrainstormd, gelachen en gediscussieerd.

Ik heb niet alleen goeie ideeën gehoord maar voor mensen die voldoening haalden uit het delen van diezelfde ideeën, en dat was natuurlijk het hele opzet.

Een onleesbare mindmap, een lichte indigestie en tevreden gezichten.

De eerste, vernieuwde editie van de “Hoe-doe-jij-dat-nu?”-lunch was een succes.

Geschreven door: hendrik Marissen


Hendrik is onze stagiair en vult zijn dagen met zijn portefeuille vergeten en zijn hoofd stoten aan de hangende lampen en bloempotten die onze gezellige coworkingsruimte rijk is. Kom hem en House of ape gerust een bezoekje brengen op de bovenste verdieping van de Grote Hondstraat 44.