Hoera, ik ben 23 en loop al hopeloos achter! | Blogberichten | ape
Hoera, ik ben 23 en loop al hopeloos achter!

Hoera, ik ben 23 en loop al hopeloos achter!

vrijdag 14 april 2017

‘Now everybody picks one move so I can make a Boomerang’, juicht Zaineb, mijn co-host in House of ape. Druk in de weer met spek en roerei vraag ik me af hoe iemand zo vroeg in de ochtend al een enthousiasme van dit kaliber kan etaleren. Vervolgens kom ik tot het besef dat haar verzoek niet volledig is doorgedrongen. (Lees: ik heb er geen snars van begrepen)

Een boomerang is, blijkbaar, een filmpje van een drietal seconden dat een beweging vastlegt en vervolgens in loop blijft afspelen. In dit geval: ik die besluit om van m’n koffie te drinken, mijn kopje richting mijn lippen breng, mij bedenk wanneer het kopje 10 centimeter van mijn mond verwijderd is en zodoende het kopje terug laat zakken. Op repeat. Bedoeld voor de de ogen alle volgers van de Facebook- en Instagram pagina van House of ape.

We kennen allemaal de verwarde blik van oma of opa wanneer je iets over Facebook laat vallen tijdens familiefeestjes.

Ik mag weliswaar meer dan een halve eeuw later geboren zijn dan de gemiddelde oma, diezelfde verwarde gelaatsuitdrukking was ook van mijn gezicht af te lezen.

Social media zijn nog maar een kleine twee decennia onder ons, ze zijn echter zo verweven geraakt in ons dagelijkse leven dat we er niet meer omheen kunnen.

Enkele cijfers: 70% van de smartphone gebruikers gebruikt de Facebook App en doet dit bijna dagelijks. Diezelfde mensen checken Facebook gemiddeld 13,8 keer per dag.

Wereldwijd zijn er inmiddels 1,15 miljard Facebook gebruikers.

Het houdt natuurlijk niet op bij Facebook.

Twitter, Linked In, Tumblr, Pinterest, Instagram, en nog een hele resem andere media waar ondergetekende niets van af weet, genieten een gelijkaardige populariteit.

Ook in het professionele circuit zijn voornoemde platformen niet meer weg te denken. Social media zijn sinds enkele jaren dé marketingtool bij uitstek voor zowel grote ondernemingen als KMO’s. Hoera, ik ben 23 en loop al hopeloos achter!

Bedrijven gebruiken Social media om hun merknaam uit te dragen. Ze vinden nieuwe volgers en onderhouden hun reeds bestaande ‘fanbase’ (de vakterm voor followers van een bedrijf of merk mag u mailen naar hallo@apecollective.com).

Door likes of shares van vrienden duiken merken of bedrijven plots op in de newsfeed van potentiële klanten. Bestaande, eerder passieve klanten of gebruikers die een merknaam vaak zien terugkeren raken er ook meer vertrouwd mee.

Bedrijven die handig omspringen met social media staan ook veel dichter bij hun klanten. Klachten rechtstreeks via Facebook of Twitter behandelen is schering en inslag geworden. En wanneer dit nog eens op een ludieke, grappige of memorabele manier gebeurd gaat zo’n post meestal ook viral. Online store Bol.com staat bekend om zijn gevatte antwoorden op vragen en klachten van klanten.

Waar veel bedrijven misschien heel kundig zijn in het beheren van social media, zijn er ook talloze freelancers, ondernemers en KMO’s waarbij het vraagstuk van de social media bovenaan in de agenda staat.

Zelf content creëren of andermans content gebruiken? Welke content is relevant en welke niet? Welke boodschap willen we overbrengen? Waar staat ons werk voor? Op welke media moeten we aanwezig zijn? En hoe pas je content aan naargelang je B2B of B2C werkt?

Het toeval wil dat we gisteren bovenstaande vragen hebben proberen te beantwoorden tijdens een eventje in House of ape. Op het terras, in het zonnetje, met pilsjes.

(Dat laatste schijnt een terugkerend motief te zijn. Mensen die mij kennen zullen ongetwijfeld héél verbaasd zijn…)

Ik heb talloze tips en tricks opgepikt, en enkele basisregels kent iedereen wel. Het moet echter gezegd dat er (alleszins bij ons) weinig consensus was over de ideale aanpak van social media om een business te promoten. Of tóch eentje: hou steeds de boodschap die je wil overbrengen met je bedrijfje indachtig, denk na wat je wil zeggen, en breng dat op een fijne manier over. Met blogs, ofzo iets.

Geschreven door: hendrik Marissen


Hendrik is onze stagiair en vult zijn dagen met zijn portefeuille vergeten en zijn hoofd stoten aan de hangende lampen en bloempotten die onze gezellige coworking ruimte rijk is. Kom hem en House of ape gerust een bezoekje brengen op de bovenste verdieping van de Grote Hondstraat 44.