19 tips om een catchy onderwerp voor je mail te schrijven // Blogberichten // ape
19 tips om een catchy onderwerp voor je mail te schrijven

19 tips om een catchy onderwerp voor je mail te schrijven

donderdag 14 november 2019

Wat ze ook zeggen, mensen beoordelen e-mails altijd op basis van het onderwerp. In feite zegt 47% van de marketeers dat ze verschillende onderwerpe testen om de prestaties van hun e-mails te optimaliseren. Daarom is het zo belangrijk om onderwerpen te verzinnen die fascinerend genoeg zijn om mensen te doen klikken.

Hoewel onderwerpen misschien een klein deel van je bericht lijken, zijn ze een van de allereerste indrukken die je hebt op je e-mailontvangers. En ze zijn hét ticket om op te vallen in een drukke inbox. Wil je dat jouw e-mailinhoud wordt geopend en gelezen? Lees verder voor enkele beproefde tips om je te helpen jouw onderwerpen te verjongen en de betrokkenheid van je e-mails te vergroten.


Tips voor de onderwerpsregel van je e-mail

Voor we bij de meer gedetailleerde tips komen, neem ik eerst even door welke essentiële elementen jouw onderwerp moet hebben, ongeacht de doelstelling.

1. Dringendheid

Er is één zin die ons allemaal doet denken aan klassieke infomercials: "Act now!" Hoewel ik het gebruik van die taal niet zou aanmoedigen, ben ik het er wel over eens dat urgentie en schaarste in een onderwerpsregel kan helpen om lezers te ‘dwingen’ om te klikken.


2. Nieuwsgierigheid

Soms werken onderwerpsregels omdat ze die 'je zal er baat bij hebben deze e-mail te openen' vibe uitstralen. Soms is het daarentegen goed om mysterieus te blijven, vooral als het de natuurlijke nieuwsgierigheid en interesse van de lezer wekt. Wanneer ze de volledige e-mail nodig hebben om voldoende informatie te krijgen, kan mysterie zorgen voor meer ‘opens’. Laat het onderwerp wel nog steeds aansluiten bij je merk. Te onduidelijk, en het kan uiteindelijk als spam worden gezien.


3. Aanbiedingen

Aan het eind van de dag houden mensen van nieuwe dingen en ervaringen - vooral als ze gratis zijn, of aan sterke korting gekocht kunnen worden. Open met die boodschap door ze in je onderwerp te zetten. Persoonlijk ben ik veel meer geneigd om mijn dagelijkse nieuwsbrieven te openen als er een aanbod van of een zinspeling op "free stuff" in mijn inbox staat.


4. Personalisatie

Geen twee e-mailabonnees zijn precies hetzelfde - en dat betekent soms dat de e-mails die je verstuurt ook niet hetzelfde mogen zijn. Vandaag de dag hebben verkopers duizend-en-een manieren om over de voorkeuren, jobs of algemene (dis)likes van hun abonnees te leren. Wanneer je een mail verstuurt, stem die dan ook af op de individuele ontvanger.


5. Relevantie en actualiteit

Wanneer we ons inschrijven op een mailinglijst, doen we dat meestal omdat we op de hoogte gehouden willen worden. Naast nieuwsgierigheid wekken bij je ontvangers, kunnen onderwerpen met actuele thema's of koppen je ook helpen om jouw merk als autoriteit binnen de branche te vestigen - en kan het mensen weer aanzetten tot klikken en lezen.


6. Naamsbekendheid

Laten we eerlijk zijn: we hebben wel die ene celebrity crush (gehad). Wanneer je de voorkeuren en interesses van jouw publiek begrijpt, kan je hun interesse wekken door de namen van hun geliefde celebs te gebruiken in je inhoud en ze te vermelden in het onderwerp.

Let wel op: deze tactiek werkt alleen als ze aansluit bij jouw merk, product of dienst. Hou het dus relevant.


7. Coole Verhalen

Dit een andere manier om nieuwsgierigheid op te wekken. Door jouw onderwerpsregel te voorzien van een fascinerende zinspeling op het verhaal in de mail, is jouw publiek geïntrigeerd en wil het meer weten. Nogmaals: zorg ervoor dat het verhaal relevant is voor jouw merk. Anders kan het je lezers in verwarring brengen en hen ervan weerhouden de e-mail te openen.Hoe goede onderwerpsregels schrijven?

1. Keep it short and sweet

Onderwerpen voor e-mail worden afgesneden als ze te lang zijn, vooral op smartphones. Aangezien zo’n 77% van de mails op smartphones gelezen wordt, raad ik aan om onderwerpen met minder dan 50 tekens te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat de mensen die jouw e-mails scannen de volledige onderwerpsregel lezen.


2. Gebruik een familiaire naam

Naamsbekendheid geldt niet alleen voor celebs, het geldt ook voor het gekende. Wees bij het instellen van de ‘naam van afzender’ zo menselijk mogelijk. Olivia@jouwbedrijf.com is zowel uitnodigend als minder intimiderend voor mensen die hun inbox openen.


3. Vermijd 'no-reply' in je naam

Gebruik nooit "noreply@bedrijf.com.". Ik herhaal: gebruik nooit dit e-mailadres. Het maakt je niet alleen minder persoonlijk, het weerhoudt mensen er ook van om je e-mail aan hun adresboek toe te voegen.


4. Personaliseer

Het gebruik van ‘personalization tokens’ in de onderwerpsregel voegt een gevoel van verstandhouding toe, vooral als het een naam is. Iedereen houdt van het geluid van zijn eigen naam. Plus, het verhoogt het doorklikpercentage.

Een andere personalisatietactiek die werkt, is het onderwerp aanpassen aan de locatie van de ontvanger - dingen zoals lijsten van de beste bars en restaurants in hun buurt. Ga hier alleen niet te ver mee, dat kan een beetje eng zijn ;-)


5. Segmenteer je lijsten

Personaliseer en segmenteer met behulp van informatie uit de acties die jouw klanten al hebben ondernomen: welke formulieren ze hebben ingevuld, in welke sectoren ze actief zijn, wat hun persoonlijke voorkeuren zijn… Zo voorkom je dat een vegetariër een lijst met de beste steakhouses in de buurt in zijn of haar inbox krijgt.


6. Maak geen valse beloften

In het onderwerp maak je een belofte aan jouw lezer over wat je in jouw mail gaat vertellen. Zorg ervoor dat je die belofte nakomt en probeer de e-mail niet te doen openen met valse beloften. Op die manier zal je publiek uiteindelijk jouw mails niet meer vertrouwen, wat resulteert in een lager openingspercentage en een hoger uitschrijvingspercentage.


7. Vertel wat er in zit

Van beloften maken gesproken: als iemand iets heeft gedownload (bv. op de website) dat je via mail verzendt, is het een geweldig idee om een onderwerp te gebruiken dat iets zegt als “Je nieuwe ebook binnenin!" of "Je gids wacht op jou!". Dit werkt beter dan een eenvoudige "dank je wel" in de regel omdat het duidelijk maakt dat er iets in de mail staat te wachten.


8. Timing

Een e-mail op het juiste moment met de juiste onderwerpsregel versturen, kan een enorm verschil maken in open- en doorklikpercentage. Een goed voorbeeld? Wanneer Takeaway twee uur voor een match van de Rode Duivels een mail verzendt die zegt “2 pizza’s voor de prijs van 1". Nailed it.


9. Gebruik beknopte taal

Hou er rekening mee dat mensen hun inboxen zeer snel scannen - dus hoe duidelijker en beknopter je onderwerp is, hoe beter. Het is meestal veel beter om beknopt te zijn dan om complexe taal te gebruiken - tenzij je voor een mysterieuze toon gaat om je lezers te verleiden.


10. Begin met actiegerichte werkwoorden

Onderwerpsregels zijn vergelijkbaar met een call-to-action: de taal moet mensen verleiden om te klikken. Onderwerpen die beginnen met actiewerkwoorden zijn vaak veel verleidelijker en maken je e-mails nog meer aanklikbaar.


11. Zorg dat mensen zich speciaal voelen

De psychologie van exclusiviteit is een krachtig iets. Als mensen het gevoel hebben dat ze bij de groep horen, kan dat hun loyaliteit opbouwen en hen verleiden om jouw mails beter te bekijken.


12. Creëer een gevoel van belang

Een gevoel van urgentie en schaarste opwekken, kan er voor zorgen dat je publiek jouw mail sneller zal lezen. Maar omdat je niet bekend wil staan als "the brand that cried wolf" gebruik je het soort regels als "Act now!" best spaarzaam en probeer je ze te beperken tot wanneer de gelegenheid echt om onmiddellijke actie vraagt.


13. Gebruik cijfers

Veel bedrijven sturen e-mails met een vage boodschap in hun onderwerpen. Daarom is het gebruik van gegevens en cijfers een goede manier om jouw e-mails op te doen vallen, een duidelijke en eenvoudige boodschap over jouw aanbod te laten zien en de juiste verwachtingen te stellen.


14. Stel een boeiende vraag

Een vraag stellen in je onderwerp kan ook lezers aantrekken - vooral als je een vraag stelt waarvan je weet dat ze relevant is voor hun koopgedrag.


15. Wees niet bang van een woordspeling

De meeste mensen houden van een goede woordspeling. Het is een geweldige manier om je ontvangers te doen lachen en je e-mails op te fleuren. Als je hier niet goed in bent, denk dan na over kleine manieren waarop je ze in je e-mails kunt gieten (waar het gepast is). Overdrijf gewoon niet. En onthoud de regel: in geval van twijfel, ask a coworker!


16. GEBRUIK NIET ALLEEN HOOFDLETTERS of te veel uitroeptekens!!!

Waarom? Mensen houden er niet van om te worden toegeschreeuwd en het gebruik van hoofdletters en/of veel uitroeptekens kan mensen echt een verkeerde indruk geven. Volgens een onderzoek van de Radicati Group geeft meer dan 85% van de respondenten de voorkeur aan een algemene onderwerpregel in plaats van eentje in hoofdletters.

Deze tactieken zijn niet alleen storend, maar ze zien er ook als spam uit. Probeer in de plaats je e-mails te personaliseren, de relevantie ervan vast te stellen en pakkende en aanstekelijke taal te gebruiken.


17. Gebruik geen vraag en uitroepteken in dezelfde regel

De PLING_QUERY regel is een richtlijn van de Apache webserver die een e-mail als spam markeert als deze zowel een vraagteken als een uitroepteken in het onderwerp heeft. Een goede oplossing? Doe dat niet! Niet alleen is dit format overdreven, het is ook vreemd voor je publiek. Open vragen laten onwetendheid van de verzender uitschijnen; elke goede marketeer kent zijn of haar leads beter dan dat.


18. Gebruik een boeiende preview tekst

Hoewel preview tekst technisch gezien geen deel uitmaakt van je onderwerp, verschijnt ze wel vlak bij de regel en verdient ze dus zeker jouw aandacht. Ze geeft ontvangers een sneak peak in de inhoud van je e-mail.

E-mailclients zoals de iPhone Mail app, Gmail en Outlook geven de tekst naast de onderwerpregel weer. (De exacte hoeveelheid tekst die wordt weergegeven is afhankelijk van de e-mailclient en de instellingen van de gebruiker). Wanneer je de preview tekst niet zelf instelt, zal de e-mailclient automatisch tekst uit de hoofdtekst van jouw e-mail halen. Dat kan er rommelig uitzien, afhankelijk van de inhoud, en het is ook een gemiste kans om je publiek te betrekken.


19. A/B test je onderwerpsregels

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je intuïtie te gebruiken om te voorspellen welk taalgebruik mensen op jouw e-mails zal doen klikken, moet je eigenlijk altijd A/B testen wat best werkt en de tekst aanpassen aan de resultaten. Wat werkt het beste voor jouw publiek: lange of korte onderwerpsregels? Cijfers of geen cijfers? Vragen of opmerkingen?


Met deze tips & tricks ben jij helemaal klaar om jouw click-through rate naar de top te katapulteren. Good luck!Door Celine Caubergs, naar Olivia Allen

Allen, O. (2019, November 3). 19 Tips to Write Catchy Email Subject Lines [+ Examples]. Opgehaald van Hubspot: https://blog.hubspot.com/marketing/improve-your-em...